Parijs bezoeken

Notre Dame van Parijs bezoeken na de brand in 2019

Met ongeveer 13 miljoen toeristen elk jaar is de Notre Dame van Parijs één van de meest bekende bezienswaardigheden ter wereld. Misschien ben je er al eens geweest, en zo niet, is het zeker aan te raden het toch te doen. In 2019 is er helaas heel wat veranderd, na een grote brand waar we je zo meer over vertellen. Dus ook voor degenen die er al eens zijn geweest, is het nu extra speciaal om er terug te keren.

 

Wil je weten wat er is gebeurd, en wat het heeft veranderd voor de bezoekers? Lees dan verder.

Wat is de Notre Dame in Parijs?

De Notre Dame is een hele grote en bekende kathedraal in hartje Parijs, vlakbij de rivier de Seine. Er worden zo’n 2000 diensten per jaar gehouden. Op maandag tot en met zaterdag zijn er 5 diensten per dag, en op zondag zelfs 7. Hierbij komen nog speciale vieringen en diensten. Dit trekt natuurlijk veel gelovigen aan, die graag eens een dienst in deze prachtige kathedraal bijwonen. Maar ook als niet gelovige of niet praktiserende mag je de kathedraal bezoeken.

Op drukke dagen komen er in totaal wel 50.000 mensen de kerk binnen. Op de ‘normale’ dagen ligt dit aantal gemiddeld rond de 30.000. In totaal zijn dat zo’n 13 miljoen bezoekers per jaar.

Wat is er te zien in de Notre Dame?

Voor de brand waar we het zo over zullen hebben, waren dit de meest bekende bezienswaardigheden in de kathedraal:

  • Het dak van hout waarvoor 1300 eikenbomen zijn gebruikt, zo’n 21 hectare bos;
  • De ‘Flèche’, de puntige houten toren op het dak van 96 meter;
  • De klokken;
  • De twee orgels. De grootste telt maarliefst 7374 pijpen, en de wat kleinere telt 1840 pijpen.
  • De roosvensters, waarvan de grootste maar liefst 13,10 meter in doorsnede is.

Wat is er gebeurd met de Notre Dame in 2019?

Op 15 april 2019 brak er aan het begin van de avond een grote brand uit bij het bekende houten dak van de kathedraal. Zo’n 15 uur later was de brand eindelijk geblust. Al snel zagen de omstanders en de mensen die het op live tv volgden de ‘Flèche’ (puntige toren) inzakken. Het was op dat moment duidelijk dat de kathedraal er nooit meer hetzelfde uit zou zien.

Wanneer het dak en de ‘Flèche’ instortten werd een deel van de binnenkant van de kathedraal beschadigd. Gelukkig zijn er veel waardevolle schatten en kunstwerken gered zodra de brand begon. Deze zijn ondergebracht in een geheime ruimte. Bepaalde beelden werden al eerder weggehaald voor restauratie, de kathedraal onderging namelijk sinds korte tijd diverse werkzaamheden. Dat is dan ook de reden dat er steigers rondom de ‘Flèche’ stonden.

De 2 torens en de klokken zijn uiteindelijk bewaard gebleven. Het duurde echter nog even voor het publiek wist hoe de binnenkant eruit zag na de brand.

Tijdens de brand waren vele gelovigen aan het bidden terwijl ze zagen hoe de kathedraal waar ze regelmatig kwamen gedeeltelijk vernield werd door de vlammen. Een aantal dagen later was het Pasen, en werd de viering dit keer niet in de Notre Dame gehouden, dat tot veel emotie leidde bij de gelovigen.

Wat is er nog te bezoeken na de brand?

Het is voorlopig niet mogelijk om de kathedraal te betreden. Ten eerste zijn er nog onderzoeken gaande omtrent het lood dat voor gezondheids- en milieuproblemen kan zorgen en ten tweede moet eerst alles 100% veilig zijn voor er bezoekers binnen mogen. Het kan nog een aantal jaar duren voor de binnenkant van de kathedraal weer toegankelijk is. Dat is logisch, als je je bedenkt dat er nu niet eens een dak is.

Gelukkig is het wel mogelijk om redelijk dichtbij de Notre Dame te komen, om zo de buitenkant te bewonderen. Om te zien hoe de binnenkant eruit zag voor de brand, kun je deze video bekijken.

In de buurt van de Notre Dame kun je de volgende bezienswaardigheden bekijken:

  • Le Jardin du Luxembourg, een groot park.
  • De Seine, voor een romantische wandeling.
  • De Place de la Bastille.
  • Les Halles, een groot winkelcentrum dat niet zo lang geleden helemaal vernieuwd is.
  • Het Centre Pompidou en de winkels en restaurants in deze wijk.

Je kunt een bezoek aan de buitenkant van de Notre Dame dus goed combineren met andere bezienswaardigheden in Parijs.

Welke renovaties zullen plaatsvinden in de komende jaren?

Al snel beloofde grote bedrijven en rijke families geld te doneren voor de renovaties, dit gebeurde al toen de brand nog niet eens gedoofd was. Ook hebben veel mensen uit Frankrijk en buitenland geld overgemaakt naar een stichting voor het behoud van dit soort monumenten.

Alles zal beginnen met het opruimen en schoonmaken van de kathedraal. Er is veel lood van de ‘Flèche’ en andere onderdelen gesmolten. Het gaat om zo’n 400 ton, en dit moet allemaal opgeruimd worden zodat de grond en omgeving niet besmet raakt.

Op het moment van schrijven (begin juni 2019), is het nog niet duidelijk of de kathedraal herbouwd gaat worden zoals deze was, of niet. Er zijn zelfs architecten zie een dak van glas zouden willen zien, of een dak en toren bedekt met glas in lood dat verlicht wordt gedurende de nacht. Het enige dat zeker is, is dat de staat de kathedraal wil herstellen zodat deze weer volop gebruikt kan worden als religieus gebouw en monument.

Hier kun je een aantal originele ideeën zien van diverse architecten. De tekst is in het Frans, maar de foto’s spreken voor zich.

 

Meer zien en doen? Bekijk alle bezienswaardigheden