Parijs bezoeken

Gratis dingen in Parijs

Parijs mag dan wel vaak als een dure stad worden bestempeld in reisgidsen, toch is het mogelijk om met een klein budget af te zakken richting de stad. Een cola bestellen op een zonnig terras aan één van de vele bezienswaardigheden kan al gauw 7 euro kosten, maar gelukkig zijn er ook zaken die een pak minder geld kosten. We bespreken enkele zaken die volledig gratis zijn. Indien het de bedoeling is om Parijs ten volle te ontdekken, dan is het zo dat men een hoop zaken uit onderstaand lijstje zeker eens moet bekijken.

Wandeling met gids

In zowat alle Europese steden merkt men het fenomeen van de zogenaamde ‘gratis’ stadswandelingen op. Gidsen – voornamelijk studenten die wat willen bijverdienen – nemen je mee op pad doorheen de stad. Ze vertellen je wat algemene zaken omtrent de stad en doen de voornaamste bezienswaardigheden aan. Een wandeling duurt al gauw 3 à 4 uur en tegenwoordig kan men ook opteren voor themawandelingen. Daar wordt dan de nadruk gelegd op bijvoorbeeld kunst of geschiedenis.

Aan het einde van de rondleiding is het dan mogelijk om vrijblijvend een gift te geven. Echt gratis is het dus niet, maar zeker interessant om de stad te leren kennen.

Stadsparken zijn een streling voor het oog

De stadsparken zijn een ware oase van rust. De Jardin du Luxembourg is wellicht het bekendste stadspark, maar vlakbij het Louvre kan men Jardin des Tuileries vinden. Het Parc du Champ de Mars grenst dan weer aan de Eiffeltoren.  Dergelijke parken bieden een hoop mogelijkheden: heerlijk tot rust komen, lekker genieten, picknick. neem het van ons aan: het is er heerlijk vertoeven.

Jardin du Luxembourg

Bij een romantisch weekend in Parijs hoort uiteraard een picknick in één van deze stadsparken. Ergens een ontbijtmand met lokale producten op de kop tikken en nadien lekker smullen.

Seine in nachtmodus

Tijdens zwoele zomeravonden heerst er een heerlijke atmosfeer rond de oevers van de Seine. Wandel langs de oevers van de rivier en geniet van de mooie uitzichten. Een hoop topattracties zijn mooi verlicht.

Slenteren doorheen wijken

Parijs is een wandelstad. Slenteren doorheen de oude wijken is gewoon een heerlijk tijdverdrijf. Een goede kaart en degelijke wandelschoenen zijn de benodigdheden. Daarna kan het ontdekken. Een paar voorbeelden van bekendere wijken:

  • The Latin Quarter
  • The Marais
  • Saint Germain-des-Pres
  • Montmartre
  • The Champs-Elysees

Arc de TriompheArc de Triomphe
De Eiffeltoren is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. In het hoogseizoen betekent dit vaak dat men uren moet aanschuiven indien men wenst te genieten van het uitzicht. Bij een weekend is de tijd kostbaar en personen die geen uren wensen aan te schuiven kunnen misschien eens richting de Arc de Triomphe trekken. De wachtrijen zijn er een stuk minder lang en voor EU-burgers (jonger dan 25) is de toegang gratis. De triomfboog is zo’n 50 meter hoog, niets vergeleken met de 317 meter van de Eiffeltoren, maar op beiden kan men genieten van een prachtig uitzicht.

Wandelen is altijd gratis

Deze tip geldt niet enkel voor tijdens een weekend Parijs, maar eigenlijk voor tijdens zowat alle culturele uitstappen: wandelen is de boodschap. Tijdens het slenteren komt men zaken tegen die men anders niet zou opmerken. Denken we bijvoorbeeld aan een straattheater, markten, kleinere bezienswaardigheden, charmante steegjes, leuke restaurantjes. Wandelen is altijd gratis en het stelt je in staat om de stad te ontdekken.

Eerst zondag van de maand

Iedere eerste zondag van de maand zijn verschillende musea en galerieën gratis te bezoeken. Denken we bijvoorbeeld maar aan het Louvre, Centre Pompidou en Musee d’Orsay.

Parijs is trouwens een echte cultuurstad. Kleinere musea – Maison de Balzac, Musée de l’Histoire de Paris en Musée Bourdelle – kan men altijd gratis bezoeken. We raden je aan om er een paar te bezoeken tijdens het verblijf, ook indien de interesse niet echt wordt geprikkeld door musea.

Nog meer gratis zaken:

  • Père-Lachaise is zowat het meest drukbezocht kerkhof ter wereld. Onder andere Oscar Wilde en Edith Piaf vonden er hun laatste rustplaats.
  • Op het Printemps department store’s rooftop café ‘Déli-Cieux kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Parijs hoeft helemaal niet duur te zijn. Er zijn voldoende zaken die volledig gratis zijn. Hopelijk werd de interesse geprikkeld en dwaal je binnenkort zelf rond doorheen het romantische Parijs.

 

Bekijk ook de goedkope bezienswaardigheden →